Geef diversiteit de ruimte

Mag je een training zonder bewezen methoden wel serieus nemen?

04 April 2019
Waarom vinden veel mensen het zo moeilijk om te geloven dat een training die niet wetenschappelijk onderbouwd is, die niet met cijfers of feiten te meten is ook leerzaam en effectief kan zijn? Dat een training die zonder bewezen methoden werkt ook serieus genomen mag worden? Ik vraag me dat vaak af.

Maar wat voor methoden gebruik je dan?

Die vraag kreeg ik laatst van iemand die een onderzoek aan het doen is voor een opleiding. De methoden moesten wel bewezen effectief zijn. Ik vond het een leuke vraag. Ik heb haar o.a. het volgende antwoord gestuurd:.

“Ik gebruik veel methoden en veel verschillende werkwijzen. Ik pas me namelijk aan naar de vraag van de klant en mogelijke methoden waar ze al mee werken. Mijn basis is verder ervaringsgericht, intuïtief en systemisch. Verder werk ik met door ons zelf (Proceschef & I.K. Training) ontwikkelde methoden op het gebied van feedback en teamrollen.”

Ik ben benieuwd of ik nog wat hoor.

Het leuke van zo’n vraag is dat het mij aan het denken zet. Want hoe werk ik dan eigenlijk en waarom vind ik dat ik dat ik als trainer zeker serieus genomen mag worden.

Dat zal ik je vertellen. Ik geef trainingen waar de deelnemers zelf aan de slag gaan, zelf de inzichten krijgen. Ervarend leren wordt dat zo mooi genoemd.

En laat ik daar nou een expert in zijn!

Ik doe mijn hele leven namelijk niet anders. Ik leer door te ervaren. Ik ben een uitermate nieuwsgierig mens en ben dol op nieuwe dingen, op heel veel gebieden. Ik sta open voor het nieuwe en het voor mij onbekende. Ik bekijk, ervaar en neem in me op. Ik probeer uit en probeer het nog eens uit. Ik probeer het van alle kanten te bekijken en benaderen. Dan pas weet ik wat ik er van vind en wat ik ermee wil. Deze levensinstelling heeft ervoor gezorgd dat ik heel veel en heel veel verschillende ervaringen heb opgedaan. Dat ik heel veel verschillende mensen heb ontmoet. En van elke ervaring en elke ontmoeting leer ik. Als ik geprikkeld wordt ga ik op onderzoek uit, dan wil ik er meer van weten. Ik ga met mensen praten, ik ga lezen, plaatsen bezoeken, het internet afstruinen. En als ik niet genoeg vind en er meer mee wil dan wat ik tot dan toe heb kunnen vinden, dan volg ik een opleiding. Is deze kennis vast te leggen of te bewijzen? Nee! Behalve de opleidingen dan.

En dat is nou juist waarom de trainingen die ik geef serieus genomen mogen worden. Omdat ik heel ervaren ben in het ervarend leren. Omdat ik door al mijn ervaringen heb geleerd om me af te stemmen op de mensen en op de situaties waarin ik me bevind. Omdat ik heb geleerd om te luisteren naar dat wat er niet gezegd wordt. Omdat ik geloof in de kracht van de verschillen. Want juist diversiteit heeft meerwaarde. Als je de diversiteit de ruimte geeft, als je voor elkaar openstaat, als je de diversiteit in je trainingen de ruimte geeft dan wordt 1+1=3. 

Voor wie zijn mijn trainingen dan geschikt?

Voor iedereen die open staat voor ervarend leren. Voor iedereen die nieuwsgierig is en de kwetsbare kant wel eens de ruimte wil geven. Voor iedereen die gelooft dat een beetje ongemak en onwennigheid heel leerzaam is. Opleidingsniveau? Voor mij maakt het niet uit want het gaat mij om de mens en alles wat die mens met zich meebrengt.

Interesse? Neem contact op.

Wil je meer weten of heb je vragen? Tijdens een vrijblijvend en gratis adviesgesprek maken we kennis met elkaar en kunnen we kijken of IK iets voor je kan betekenen.

Contact opnemen