De kracht van communicatie.

Samenwerken is een rollercoaster!

27 September 2018
Al vanaf het begin van mijn bestaan als zelfstandige werk ik samen met andere zp’ers. Het is fijn om elkaar te helpen, aan te vullen en de kracht van de verschillen in te zetten om je product of dienst te verbeteren. Het is namelijk nogal multitasken en van alle markten thuis zijn als zelfstandige. Nu is dat natuurlijk ook waar ik voor kies maar dat betekent niet dat ik het alleen moet of wil doen.

Vanaf het begin heb ik een samenwerking met Marion. We zijn heel verschillend maar onze basis waarden zijn overeenkomstig. En we hebben overeenkomsten, namelijk eigenwijsheid en creativiteit. We geven samen trainingen en maken door de kracht van onze verschillen ons product beter. De samenwerking kent ook moeilijke tijden. Op een gegeven moment werkten we zo veel samen dat we ieder onze eigen identiteit als ondernemer even kwijt waren. Een stapje terug dus en veel praten. Dat is echt ons geheim. Veel praten, delen en alle onzekerheden en twijfels benoemen. Door dat te doen komen we er altijd weer uit. Vinden we onze identiteit en de kracht van onze samenwerking weer terug. Zelfs als we heel erg botsen, want ook dat gebeurd. Dan communiceren we ons er weer sterker uit. Niet voor niks geven we training over feedback en communicatie en de kracht van de verschillen. Dat begint bij jezelf.

Voor mij zijn balans en verbinding heel belangrijk in een samenwerking. Als trainer voor de groep waar ik werk vanuit verbinding en met de onderstroom, dat wat niet uitgesproken wordt. En in de samenwerking met een trainingspartner. Anders werkt het voor de groep natuurlijk ook niet.

Een andere kant van samenwerken is dat het soms niet zo uitpakt als je van te voren had gedacht. Dat is de moeilijke kant van samenwerken. Dat je hoofd zegt dat je het moet doen en het niet voor niks bent aangegaan en dat je gevoel, je intuïtie nee zegt. Deze week voor mij een actuele situatie. Het begon met een innerlijke tweestrijd tussen mijn hoofd en mijn gevoel. Nu ben ik zeker niet bang om keuzes te maken, dat kan ik over het algemeen vrij goed. Maar als ik samenwerk wil ik wel weten dat ik de goede keuze maak aangezien het ook invloed heeft op anderen. Eerst moet ik uitzoeken wat het is, waar het gevoel vandaan komt. Zodra ik dat uit kan leggen ga ik het gesprek aan. Het was in dit geval een heel open gesprek waar we naar elkaar konden luisteren. Waar we de tijd hebben genomen om uit te vinden hoe het samenwerken en de verwachtingen voor ieder van ons werkt. Tot mooie gesprekken over waar we vandaan komen. Want ook dat heeft invloed op de samenwerking. In dit geval moest ik aan het einde van het gesprek tot mijn verdriet toch constateren dat er in deze samenwerking waar we met z’n drieën zijn voor mij geen energie meer zat. Dat ik de balans miste waardoor er niet uit kan komen wat we alle 3 gehoopt hadden. En wat ben ik blij met deze mooie mensen die mijn keuze kunnen respecteren. Ik gebruik het woord niet vaak maar dan ben ik dankbaar. Dankbaar voor deze mensen in mijn leven en ook blij dat ik het gesprek ben aangegaan en de keuze kan maken. Want een keuze opent nieuwe deuren. En dat we de dag zelfs samen kunnen eindigen met grapjes en een afspraak om heel snel een keer goed te gaan stappen. Gewoon wat leuks doen, want we willen elkaar niet kwijt.

Conclusie van mijn verhaal is dat samenwerken veel goeds en moois brengt. Dat het heel leuk is en heel moeilijk. Dat het een rollercoaster is met hoge pieken en diepe dalen. Maar aller belangrijkst dat je bij jezelf moet blijven en je altijd de keuze moet maken die bij jou past. Hoe moeilijk deze ook is. En dat je door open en eerlijke communicatie altijd weer leert, groeit en verder komt.

Heb jij hulp nodig bij communicatie, feedback of samenwerking? Hoe je de kracht van de verschillen optimaal kan inzetten en daar beter, efficiënter en prettiger door gaat samenwerken? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Photo by Matt Bowden on Unsplash

Interesse? Neem contact op.

Wil je meer weten of heb je vragen? Tijdens een vrijblijvend en gratis adviesgesprek maken we kennis met elkaar en kunnen we kijken of IK iets voor je kan betekenen. IK Training is onderdeel van De Kracht van de Verschillen.

Contact opnemen