"Succes is sometimes the outcome of a whole string of failures" - Vincent van Gogh -

Van groeimind naar groei cultuur.

17 November 2017
In het onderwijs een hot-topic. Hoe leer je kinderen een groeimind? Blijven proberen, aanmoedigen op de effort en niet op het eindresultaat. Stimuleren om te leren en door fouten te maken en uiteindelijk verder te groeien dan je zelf voor mogelijk had gehouden.

Ik vind het geweldig! Ik probeer dit zo goed mogelijk bij mijn eigen dochter te stimuleren. Geen complimenten voor het eindresultaat maar juist voor de moeite die ze ervoor gedaan heeft. Of dat ze zo goed heeft doorgezet en is blijven proberen. Dat het fout mag gaan, je kan het gewoon nog een keer proberen door te kijken wat er fout is gegaan. Van de fout te leren en dat mee nemen voor je volgende poging.

Als trainer/coach van teams werk ik met volwassenen. Ik help teams met het verbeteren van de samenwerking, verbetering van de communicatie en om de regie in eigen handen nemen. Ik leer ze dat leren leuk is. Dat alles goed is als je het maar probeert. Dat we allemaal mensen zijn en fouten maken moet.

Hoe mooi sluit dit aan bij groeimind? Door me te verdiepen in groeimind kan ik daar bewust gebruik van maken tijdens mijn trainingen en trajecten. Het moet een werkwijze worden die ze gaan omarmen, een nieuwe mind van waaruit een team dat wat op ze afkomt kan gaan aanpakken of oplossen.

In de wereld van nu, waar verandering een constante is gaat dit teams heel erg helpen. Van de hakken in het zand bij weer een nieuwe verandering of aanpassing die op ze afkomt, naar nieuwsgierigheid. Ok, iets nieuws, hoe gaan we dat aanpakken? Hoe kunnen we dit zo in onze werkzaamheden verwerken/opnemen dat het niet als extra werk ervaren wordt? Teams willen vaak niet nog meer taken en werkzaamheden. Want veel teams ervaren al deze veranderingen als extra werk en als verhoging van de werkdruk. Daar helpt het aanleren van een groeimind bij. Samen kijken hoe het opgenomen kan worden, deel wordt van de werkzaamheden. Misschien vervangt het wel een andere taak? Ga het proberen en als het toch nog niet helemaal goed werkt op die manier? Kijk verder, praat er met elkaar over en ga het verbeteren. Laat het bewegen.

Deze werkwijze van groeimind naar groeicultuur is in ontwikkeling. Wij zijn zelf heel nieuwsgierig en geloven dat ook volwassenen een groeimind kunnen leren. En wij geloven er ook in dat wanneer je organisatie met elkaar een groeimind ontwikkelt je als organisatie een nieuwe organisatie cultuur ontwikkelt, namelijk de Groei Cultuur.

En een welgemeend compliment op zijn tijd is natuurlijk ook nog steeds heel fijn!

Ben je ook nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Ik vertel je er graag meer over.

Wie zijn “wij”?

  • Dat zijn Marc Spruit (MenS-Ontwikkeling)
  • Marion van Wezel (Proceschef)
  • en ikzelf; Ingrid Klinkert

Interesse? Neem contact op.

Wil je meer weten of heb je vragen? Tijdens een vrijblijvend en gratis adviesgesprek maken we kennis met elkaar en kunnen we kijken of IK iets voor je kan betekenen. IK Training is onderdeel van De Kracht van de Verschillen.

Contact opnemen